Standard pasmine

 
FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL)
 
06.04.1998/EN
 
FCI-Standard N° 77
 
 

KONTINENTALNI PATULJASTI ŠPANIJEL

(Papillon, Epagneul nain continental)
 
 
ZEMLJA PODRIJETLA: Francuska/Belgija
 
DATUM PUBLIKACIJE ORIGINALNOG VAŽEĆEG STANDARDA: 17.09.1990.
 
F.C.I. KLASIFIKACIJA: Grupa     9  Pratioci i patuljasti psi
                                       Sekcija 10  Kontinentalni patuljasti španijel
                                       Bez radnog ispita
 
OPĆI IZGLED: Mali luksuzni patuljast španijel, normalne i skladne građe, s dugom dlakom; osrednje duga njuška kraća je od lubanje; živahnog karaktera, graciozan ali snažan, ponosnog držanja s laganim i elegantnim hodom.Tijelo je malo duže od njegove visine.
 
GLAVA: U normalnim proporcijama s tijelom i proporcionalno lakša i kraća nego kod španijela srednje i velike veličine. Lubanja ne previše zaobljena niti iz profila niti sprijeda, ponekad pokazujući lagani trag središnje brazde. Njuška, kraća od lubanje je nježna, usmjerena i ne previše uvučena sa strane; ne smije biti usmjerena prema gore. Ravan nosni most povezuje se na lubanju s istaknutim sniženjem. Kod težih pasa ovo sniženje je manje primjetljivo, ali postoji; kod jako malih pasa to je jače označeno ali bez oštrih prekida.
 
Nos: Mali, crn i okrugao, ali lagano izravnat na vrhu.
Usne: Jako pigmentirane, tanke i uske.
Čeljust/zubi: Dosta jaki, zatvaraju se dobro i normalno.
Jezik: Ne smije biti vidljiv; ustvari, greška je kad je stalno vidljiv ili se ne uvuče unutra kad ga se dotakne.
Oči: Srednje velike, otvorene, u veličini većeg badema, ne istaknute, postavljene dosta nisko na glavi, unutarnji kut je na presjeku lubanje i njuške. Tamne su boje i jako izražajne; očni kapak pigmentiran.
Uši: Dosta nježne, ali čvrste. Bez obzira je li uho uspravno ili spušteno, kada se pregledava rukom, hrskavica ne smije završiti na vrhu uha šiljasto. Uši se nalaze na stražnjem dijelu glave, dovoljno odvojeni jedno od drugog, tako da otkrivaju lagano zaobljeni oblik lubanje.
A. Vrsta sa spuštenim ušima: Phalene
Spušteno uho se nalazi visoko, prilično više nego linija očiju, držanje je viseće, ali svejedno pokretno. Ukrašeno je valovitom dlakom koja može doseći dosta veliku dužinu koja psu daje lijep izgled.
B. Vrsta sa uspravnim ušima: Papillon
Uho se nalazi visoko, ušna školjka je otvorena i okrenuta prema vani; unutarnji rub uha formira kut od otprilike 45° s horizontalnom linijom. Ni u kojem slučaju uho ne smije biti uspravljeno prema gore, tip uha koji bi izgledao kao kod špica treba svakako odbaciti. Unutrašnjost ušne školjke prekrivana je s nježnom dlakom, također valovitom. Najduže dlake lagano se protežu preko vrha uha; vanjsko lice je, u suprotnom, prekriveno s dugom dlakom, formirajući viseće resice koje se dobro protežu preko ruba uha. Križanjem dviju vrsta često nastaju polu uzdignute uši, sa spuštenim vrhom; takvo miješano držanje uha je važna greška.
 
UDOVI:
Ramena: Ramena i prednje noge, dobro su razvijeni, jednake duljine, dobro se drže jedno uz drugo, pod normalnim kutom i dobro su pridruženi uz tijelo.
Noge: Ravne, čvrste, prilično vitke. Pas ne smije izgledati uzdignuto. Prednji skočni zglob vidljiv je iz profila, stražnji skočni zglobovi su pod normalnim kutom; gledane od naprijed ili otraga noge trebaju biti paralelne.
Stopala: Prilično duga, zvana ''zečja stopala'' oslanjaju se ravno na podlogu. Jaki nokti, preporučljivo crni, svjetliji kod pasa sa smeđim ili bijelim krznom (bijeli nokti kod bijelih pasa ili kod pasa s bijelim nogama ne predstavljaju grešku ako je psu ostalo dobro pigmentirano). Prsti su jaki s čvrstom podlogom, između dobro popunjeni s nježnom dlakom koja se proteže dalje od vrha noge, formirajući šiljak.
 
TIJELO:
Vrat: Srednje duljine, malo nakošen kod potiljka.
Prsa: Široka, slabo opuštena prema dolje. Obujam prsnog koša, gledan između zadnja dva rebra, mora biti otprilike jednak visini na grebenu. Rebra dobro nakošena.
Gornja linija: Ne prekratka ili prekosa, niti udubljena, također ne smije biti ravna; slabine čvrste i malo nakošene.
Trbuh: Lagano uvučen.
Rep: Postavljen dosta visoko, dugačak, bogat resicama formirajući perjanicu. Kada je pas u akciji, rep je nošen uzdignut uzduž linije leđa i zakrivljen, najviši vrh smije dotaknuti leđa, nikad se ne smije zakriviti ili ležati ravan na leđima.
 
KRZNO (DLAKA): Krzno, bez podlake, je bogato, sjajno, valovito (ali ne kovrčavo), ne nježno, već lagano grublje pri dodiru, sa svilenim odsjajem. Dlake su ravne, dosta nježne, lagano valovite. Izgled krzna je sličan onome engleskog patuljastog španijela, ali je svakako različit od onoga pekingškog španijela; u isto vrijeme ne smije imati nikakvu sličnost krznu špica. Dlaka je kratka na licu, njušci, prednjem dijelu nogu i donjem dijelu skočnog zgloba. Srednje duljine na tijelu, duže na vratu formirajući nabrani ovratnik, spuštajući se valovito na prsa; formirajući resice na ušima i na stražnjem dijelu prednjih nogu; na stražnjem dijelu bedara bogato nježnom dlakom. Mogu biti mali čuperci između prstiju i mogu se protezati izvan, ali da ne daju nozi teški izgled, nego da profinjuju izgled produžavajući ga. Određeni psi u dobrom stanju krzna imaju dlaku dugu 7,5 cm na grebenu i resice od 15 cm na repu.
 
BOJE: Sve boje su dopuštene na krznu sa bijelom pozadinom. Na tijelu i nogama bijela boja mora dominirati u vezi sa ostalim bojama. Traži se bijela oznaka na glavi, produžena sa više ili manje širom prugom. Istaknuta bijela boja dozvoljena je na nižem dijelu glave, ali dominantna bijela na glavi predstavlja grešku. U svim slučajevima usne, očni kapci i svakako nos, moraju biti pigmenturani.
 
VELIČINA:
Visina na grebenu: Oko 28 cm.
Težina: dvije kategorije:
            1) manje od 2,5 kg za pse i kuje
            2) od 2,5 kg do 4,5 kg za pse te
                od 2,5 kg do 5 kg za kuje
            Minimalna težina: 1,5 kg
 
HOD / DRŽANJE: Ponosno, slobodno, lagano i elegantno.
 
GREŠKE:
 • Ravna lubanja, oblika jabuke i ispupčena kao kod Engleskog patuljastog španijela
 • završetak (stop) previše ili nedovoljno naglašen
 • njuška zakrivljena ili uleknuta
 • male oči, previše okrugle, istaknute svijetle boje, ističući bijelo kada pas gleda ravno naprijed
 • Nos koji nije crn
 • Depigmentacija na rubovima očnih kapaka i usana.
 • Predgriz i osobito podgriz su greške koje treba izbjegavati.
 • Prednji udovi izvitopereni
 • Čvorasti prednji skočni zglobovi
 • Stražnji udovi koji su, gledani straga, izvan vertikale kod koljeničnog zgloba na skočnim zglobovima, na stopalima
 • Slabi stražnji udovi
 • Stopala okrenuta prema unutra ili vani
 • Nokti koji ne dodiruju tlo
 • Jednostruki ili dvostruki čaporak na stražnjim nogama je nepoželjan i predstavlja grešku u ljepoti. Njegovo odstranjivanje je pri tome preporučljivo.
 • Kovrčav rep, položen na leđa, koji pada sa strane (kost, ne resice, koje zbog duljine padaju u uvojcima)
 • Siromašno krzno, mekano ili napuhnuto
 • Dlaka postavljena ili držana uspravno, vunasta dlaka, podlaka koja pokazuje križanje sa špicom
 • Grbava (kao u šarana) ili uleknuta leđa.
 
DISKVALIFIKACIJE:
 • Nos bez pigmentacije (rozi) ili sa svijetlim točkama.
 • Prekomjerni prognatizam (čeljusti jako isturene naprijed i zubi u njima koso usađeni), podgriz ili predgriz do točke gdje se sjekutići više ne dodiruju.
 • Jezik paraliziran ili stalno vidljiv
 
Napomena: Mužjaci moraju imati dva vidljiva normalno razvijena testisa spuštena u skrotum.